Få mere protein på den bæredygtige måde med wholi

Oprettet d. under wholi

Få mere protein på den bæredygtige måde med wholi

Smagen af en revolution!

wholi er gået på en mission for at redde planeten, ved at skabe et helt nyt marked for insekt-baserede fødevarer. Målet er at gøre folk opmærksomme på insekters ernæringsmæssige kvaliteter og integrere insekter i en normal del af vores kost, så vi kan skabe en mere bæredygtig madkultur.  wholi vil også arbejde direkte i udviklingslandene, hvor vi kan støtte kvindelige landmænd i at øge deres produktion for at forsørge sig selv økonomisk, samtidig med at vi bekæmper ernæringsmangel.

 

Hvad smager insekter af?

De insekter, wholi bruger i øjeblikket, er buffalo-larver og fårekyllinger. Buffalo-larver har en dejlig nødde-smag meget lig peanuts, mens fårekyllinger har dybere noter af umami. Begge er ideelle til bagning, at tilføje i smoothies eller grød.

 

Bruger wholi hele insekter eller pulver i deres produkter ?

De bruger kun pulveriserede insekter, hvilket betyder hele insekter, der er malet til fint pulver. Dette gør deres produkter appetitlige at se på for os vestlige forbrugere, og det har også den fordel, at det giver en høj koncentration af ernæring. 

 

Er produkterne veganske eller vegetariske ?

Nej, wholi produkter indeholder insekter og kan derfor ikke klassificeres som vegansk eller vegetarisk. Mange veganere og vegetarer de har mødt acceptere dog at spise insekter, da de kan hjælpe med at dække vigtige ernæringsmæssige behov, herunder vitamin B12 og protein; da de er bæredygtige at producere; og fordi der er en høj standard for dyrevelfærd, og der ikke er noget, der tyder på, at insekter føler smerte.

 

wholi insektpulver 

Vil du lave din egen mad af insekter? Det er super nemt at komme i gang med buffalo larvemel, da det har en dejlig nøddesmag som egner sig rigtig godt i mange forskellige opskrifter. Den nøddeagtig-aromatiseret bøffel-orm pulver er let at bruge i næsten enhver opskrift, så gå have det sjovt og være eventyrlystne i dit køkken! Pulveret er ernæringsmæssigt tæt og derfor en skefuld eller to er nok til at lave et brød eller smoothie. Kun fantasien sætter grænser for i hvilken af dine egen opskrifter du kan anvende insektpulvert. Pulveret består af 100% tørrede bøffelorme, der er malet til et fint pulver. Pulveret indeholder naturligt: 62% protein - Omega-3 og 6 fedtsyrer - Vitamin B12 - Jern, zink og fiber. Fremstillet uden brug af gluten, soya og tilsat sukker. Du kan se opskrifterne fra wholi lige her (du finder dem under billeder) og nede på siden til inspiration eller du kan du kan tilsætte det til dine egne opskrifter, kun fantasien sætter grænser.

 

Bæredygtighed

Insekter har mange af de næringsfordele som vi får fra kød og har en klimapåvirkning som minder om planter. wholi mission er at integrere insekter i fødevarer, da de er velsmagende, næringsrige og bæredygtige at producere. Insekter er meget effektive til at omdanne input (foder og vand) til proteiner, som vi kan spise. Deres såkaldte feed-conversion ratio er meget bedre end andre animalske proteinkilder, da insekter er koldblodede og reproducerer rigtig hurtigt. I sammenligning med nogle planteproteiner så kan det endda også argumenteres, at insekter er mere bæredygtige. For eksempel kræver produktionen af soyabønner en del plads og vand, hvor insekter kan produceres vertikalt.

 

Havregrød med wholi

 

 

 

 

Bag luftige koldhævede boller med wholie insektpulver

Protien

Protein er et vigtigt næringsstof, der kræves for at opbygge, vedligeholde og reparere celler i kroppen. Amino syrer er byggestenene i protein. Der er 20 aminosyrer og 9 af dem er defineret som de essentielle aminosyrer. De essentielle aminosyrer er syrer, som din krop ikke kan skabe i sig selv, men som vi skal opnå ved at spise mad. Så når du spiser dit daglige protein, bør du altid overveje 3 faktorer: kvalitet, fordøjelighed og kvantitet. Den bedste form for proteinkilde indeholder alle 9 essentielle aminosyrer (høj kvalitet), en masse protein (mængde) og er let fordøjet og absorberes af vores krop (fordøjelighed). insektprotein er en af de bedste proteinkilder, da de indeholder alle 9 essentielle aminosyrer, giver os 60-75% protein og har en fordøjelighed op til 98%. Ved at spise insektmel du får det bedste protein på en bæredygtig måde.

 

Fiber

Fiber er de ufordøjelige dele af plantemad, som findes i grøntsager, frugt, korn og bælgfrugter. Det er en type kulhydrat, der hjælper med at holde vores fordøjelsessystemer sunde og rene. Fibre passerer gennem vores krop ufordøjet og forbedre tarmene og skyller skadelige stoffer ud af vores system. Det er dog ikke kun planter som indeholder fibre – insekter indeholder også en betydelig mængde fibre. Den mest almindelige form for fiber hos insekter er kitin, en uopløselig fiber, der stammer fra exoskelettet. Kitin er meget godt for os, da det er kendt for at have antibakterielle og antisvampe egenskaber, der giver mange potentielle sundhedsmæssige fordele

 

Omega-3

Omega-3 er en essentiel fedtsyre. Det betyder fedtstoffer, der er vigtige for vores krop at fungere og udvikle. Det er godt for vores hjerne, øjne og hjerte. Ordet essential fortæller os, at næringsstoffer ikke kan laves i egen krop, men at vi har brug for at få det gennem vores kost. De mest almindelige essentielle fedtsyrer er Omega-3 og omega-6. Omega-3 får vi fra fisk og skaldyr eller hørfrø, og omega-6 kan vi få fra de fleste vegetabilske olier. Da insekter er relateret til skalddyrsverden, får vi en god mængde af sunde fedtstoffer og Omega-3 fra insekter.

 

Jern

Jern er et essentielt mineral, som er en vital bestanddel af hæmoglobin. Hæmoglobin repræsenterer omkring to tredjedele af kroppens jern. Hvis du ikke spiser nok jern, din krop kan ikke gøre nok sunde ilt-transporterer røde blodlegemer. Der er to typer af jern: hæm jern og ikke-hæm jern. Heme jern findes i animalske fødevarer, såsom kød, fjerkræ og skaldyr. Ikke-heme jern, derimod, findes i plante-baserede fødevarer som korn, bønner og grøntsager. Vores kroppe absorberer jern fra animalsk protein (heme jern) bedre end jern fra plante-baseret protein (ikke-heme). Dette er en af grundene til, at en vegetar er mere i fare for at udvikle jern-mangel anæmi end mennesker, der spiser kød. Spiseligt insekt er fuld af heme-jern, så de kan være en god kilde i din kost, for at sikre, at du får din daglige jern og undgå anæmi.

 

B12 Vitamin

B12-vitamin er et næringsstof, der hjælper med at holde nerver og blodlegemer sunde. Det forhindrer også en type anæmi, der kan gøre folk trætte og svage. Du kan kun finde B12 i animalske produkter som kød, fisk, æg og mælkeprodukter. B12 findes normalt ikke i plantemad, men der findes berigede fødevarer på markedet med tilsat B12-vitamin. Hvis du vil sørge for at få dit daglige B12-vitamin, så er spiseligt insekter en stærk kilde. Du kan finde mere B12-vitamin i insekter end i andre animalske produkter.

 

Essentielle vitaminer & mineraler

Spiselige insekter er meget høje i protein, fiber, Omega-3, jern og vitamin B12. Men insektmel indeholder også en masse andre essentielle vitaminer og mineraler. Dette omfatter vitamin A, D og E og mineraler som calcium, magnesium og zink. Insekters næringsprofil er næsten for godt til at være sandt og kan give dig en masse ernæring i den bedste kvalitet og kvantitet.

 

Prøv sprøde insekt falafler 

Du kan f.eks. erstatter krydderierne med Pure Gardens økologisk falafle mix

 

Trænger du til et lækkert mellemmåltid så er wholi økologisk knækbrød et godt alternativ 

Knasende knækbrød fra wholi med fårekyllingemel og havsalt. Knækbrødet er lavet af havre, frø, og kerner og indeholder ca. 200 fårekyllinger i pulverform, som giver en lækker smag af umami.  Prøv det med en mild hummus eller som det er, for et nærende mellemmåltid der båder er glutenfri, en kilde tl fiber og klimavenlig.

 

 

Hapserne fra wholi er perfekte som en unik lille gave eller som en eftermiddagssnack sammen med kaffen.

Insektpulveret er en komplet protein og er bæredygtigt at producere sammenlignet med andre proteinkilder. Hver pose indeholder 45 gram og fås i 3 forskellige smags varianter, pebermynte, chili og peanut butter. De indeholder også økologiske dadler og mørk chokolade.

 

Sunde proteinbar når du er små sulten 

Hver bar vejer 45g og er utrolig mættende. De har et højt protien indhold og smager virkelig godt 

Hvem står bag wholi

wholi blev grundlagt i slutningen af 2016 af insektforsker Malena Sigurgeirsdottir og socialiværksætter Jessica Buhl-Nielsen. Deres mission er at skabe en mere bæredygtig madkultur ved at integrere insekter i fødevare

En insektforsker og en social iværksætter mødes i København okotober 2016 og de begynder at tale. De taler om globale problemer; underernæring, fødevaresikkerhed, ulighed mellem kønnene og insekter. Insekter, argumenterer Malena, er den mest næringsrige ressource med et meget lille klimaaftryk. De er relativt lette at producere, frie for pesticider og antibiotika og så optager de meget lidt plads, da de kan dyrkes vertikalt i byer. Derudover, kan de endda fodres på madspild.

5 år siden i tanzania

Hun ved alt dette, fordi hun selv har oplevet det og studeret emnet i 5 år. Som vegetar var hun ikke så sikker på at spise græshopperne, som hun fik serveret af sin værtsfamilie i Tanzania. Men det ville nok være bedst at integrere sig i den lokale kultur, tænkte hun. Efter at have spist insekter i næsten et år følte hun sig mindre træt og blodtallet var steget, efter at hun havde indtaget mere protein, jern og B12-vitamin fra græshopperne.

 

Hvis du er allergisk overfor skalddyr eller bløddyr er du muligvis også allergisk overfor insekter.

 

wholi bliver produceret i Danmark og er Certificeret med DK-ØKO-100 - insektpulveret er dog ikke Certificeret


Ingen kommentar(er)
Skriv din kommentar