Bæredygtighed er et stort omdrejningspunkt for virksomheden Dansk Tang, der holder til i Odsherred
De danske farvande er et rent skatkammer; fyldt med bæredygtige fødevarer f. eks tang, der har mange gode egenskaber.
Tangen bliver høstet bæredygtigt, det vil sige over vækstzonen, så den efterfølgende skyder igen.
På den måde er man både med til at fjerne kvælstof fra havet, og skabe nogle lækre fødevarer til din hverdag.
Tang har en fantastisk effekt til at optage næringsstoffer
Forskellen er, at tangen ikke behøver rødder til det, ligesom vi ser hos planter på land.
Det skyldes, at tangens celler er i direkte kontakt med vandet.
Igennem mange år har udledningen af for mange næringsstoffer i marine områder, været et politisk emne,
og her spiller tang en vigtig rolle.
Tangs evne til at binde næringsstoffer hjælper midlertidigt på problemet,
men når den dør, kommer næringsstofferne tilbage i vandmiljøet, eller binder sig til havbunden.
Hvis vi derimod fjerner/høster noget af denne tang, er vi med til at mindske næringsstof indholdet i havet.
At høste tang skal gøres bæredygtigt, det vil sige over vækstzonen
På den måde vil tangen igen skyde og en ny alge behøver ikke først at etablere sig.
Efter noget tid, er planten igen klar til at blive høstet, nu med nyt optag af næringsstoffer som igen fjernes.
Der skal aldrig høstes i områder med lidt tang. Det er vigtigt at gøre det i områder med meget tang.
På den måde bevares biodiversiteten og det bliver derfor snart muligt igen at høste på dette sted.
Dansk Tang´s produktion afleder intet spildprodukt - og det er de stolte af!
Alt bliver brugt og det kan de gøre fordi deres omhyggelige sorteringsproces sikrer, at alt anvendt tang er lige til at bruge.
Målet er at blive den første CO2 negative virksomhed, ligesom FN’s verdensmål er en integreret del af Dansk Tang´s DNA.
Familieprojektet
Det var iværksætterdrømme hos Claus Marcussen, der i 2016 sammen med sin søn, Simon Weber Marcussen,
startede familieprojektet Dansk Tang.
Verden har længe kigget efter nye muligheder for bæredygtige fødevarer, og derfor gør Claus og Simon også gerne
opmærksom på de mange fordele, der er ved at bruge tang i køkkenet.
Danske farvande har været en uopdaget køkkenhave - fyldt af forskellige tangarter,
både søde og salte, til salater, til bøf og vegetarretter.
Tangens tørringsproces foregår ved hjælp af solenergi og overskudsvarme
Pakningen af produkterne er genbrugelig med tørret ålegræs som pakkefyld
– og selve høsten foregår således bæredygtigt, så tangen kan vokse videre.
De mange gode egenskaber ved tang som fødevare har også lokket flere af verdens allerbedste kokke til
og faktisk var Dansk Tangs første kunde den tredobbelte vinder af prisen som verdens bedste restaurant, Noma.
Den daværende chefkok på Michelin-restauranten, Claus Henriksen, var med helt tilbage ved virksomhedens spæde start
og gav Claus og Simon troen på, at den danske tang kunne vinde verdens hjerter.
Er du veganer eller vegetar? - Så er tang lige noget for dig!
Fordelene ved tang er at det er en fantastisk kilde til vitaminer, mineraler, proteiner mm.
Tang er en alge som kan høstes hele året rundt, hvilket er meget atypisk i forhold til hvad vi kender fra afgrøder på landjorden,
og af samme grund variere næringsstofferne i tangen helt enormt meget.
Vegetarisk kost har i nogens øjne, en vis tendens til at blive lidt for kedeligt og ensformigt og her kan tang bidrage
med mange tilberedningsmuligheder og utrolige umami smag, som mange ofte relateres til kød.
Den smule fedt som der er i tang, har sammensætning af essentielle omega 3 og 6 fedtsyrer,
den indeholder også jern, calcium, phosfor og magnesium, ligesom der ses et højt indhold af protein.
Tang er med andre ord en god kilde til mange af de ting du som vegetar eller veganer er i risiko for at mangle.
Tørret tang
Søl/dulse:
Tørret Søl/Dulse tang. Søl, kaldes tangen af nogen, og af andre kaldes den Dulse, men det er den helt samme tangtype.
Den langsomt voksende Søl tang er en rødalge og den vokser hovedsageligt i Irland, Norge og på Island.
Søl er også kaldt: "Havets bacon", årsagen er at den har er en utrolig lækker umami smag
når tangen bliver stegt, får den en meget intens smag og kan sommetider minde om bouillon i sin intensitet.
Serveringsforslag:
Søl/Dulse passer godt i en gryderet eller til fisk
Den kan også anvendes som bouillon
Prøv fx tangen i din næste æggekage
Rist den tørrede tang i ovnen i ca. 20 min. til den har den ønskede sprødhed opnås
Søl/Dulse tang passer også rigtig godt til is og desserter.
Sukkertang:
Tørret sukkertang er et must have i et hvert moderne køkken, da tangen kan være med til at krydre en lang række af retter
som fx Humus, Pesto, suppe, salater, æggekage eller bare som chips.
Sukkertang har en sødme og umami og ved høje varmegrader i ovnen vil den karmelisere
og være en spændende ingrediens til enhver dessert.
Vær opmærksom på at tangen skal opvarmes til mindst 75 °C (gennemvarmes)
dette gør sig gældende for alle slags retter.
Serveringsforslag:
Ved opvarmning i ovnen til omkring 170 grader får Sukkertangen en karamelliseret konsistens,
som gør den lækker i fx desserter.
Ved kogning optager tangen igen vand og får en "naturlig" konsistens, som gør den velegnet
som fyld i supper, præcis som man kender det fra det asiatiske køkken
Den tørret sukkertang, kan også enten som granulat eller pulver med fordel anvendes
i både farsretter eller som ingrediens når du bager.
Kombutang:
En delikat fin Nordisk kombutang, til forskel fra den noget kraftigere fra Asien.
Kombutangen bliver høstet i foråret hvor den står flot og sprød.
Tangen tørres ved < 40 grader, hvilke bidrager til en vigtig og optimal bevaring af vitaminer og mineraler.
Serveringsforslag:
Kombu Tang, også kaldet fingertang, er en smagsforstærkende tang, derfor særdeles velegnet til dashi (japansk fond med fisk)
er tangen en vigtig ingrediens
Du kan også skære tangen i strimler, efter opblødning og fx anvende den i supper, salater eller varme retter.
Blæretang:
Tørret Blæretang er en dansk specialitet.
Blæretangen bliver høstet i områder hvor der er meget strøm, hvilket sikre en en høj kvalitet
og du kan derfor på igen måde sammenligne den med den du ser liggende skyllet op på stranden.
Blæretang har et højt kostfiberindholdet som kan være mere end 50% i den tørrede tang
, og så er den yderst rig på vitaminer, mineraler og antioxidanter.
Blæretangen kan anvendes i retter som fx Humus, Pesto, suppe, gryderetter,
samt helt fantastik som ristet toppings på salater.
En opblødning af denne tangtype før anvendelse anbefales til enhver tid, for at fjerne de ikke ønskede spor,
som kan forekomme i denne tangtype, da den har en meget kompleks form.
Serveringsforslag:
Blæretang er lækker efter opblødning og efterfølgende kogning,
hvor den vil give en smag, som passer godt i en frist salat.
Rist tangen på en pande med lidt olie og lave en skøn dip med fx pesto rørt op med et syrnet produkt.
Blæretang tørret i flager kan med fordel anvendes som krydderi i simreretter
Blæretang kan også anvendes som chips.
Havsalat:
Havets salat, kaldet både søsalat og havsalat er høstet i saltvand og tørret ved brug af solenergi,
som giver produktet en af såkaldt Co2 negativ status,
som bidrager positivt i det samlede Co2 regnskab for Danmark.
Tørret havsalat har en mere intens smag end den friske tang.
Konsistensen er meget porøs og når du tygger på den, svulmer den op igen
og du får næsten samme konsistens som den friske.
En opblødning af denne tangtype før anvendelse anbefales til enhver tid, for at fjerne de ikke ønskede spor,
som kan forekomme i denne tangtype, da den har en meget kompleks form.
Serveringsforslag:
Du kan anvende havsalat som ingrediens i en salat, en risotto eller en suppe.
Havsalt kan erstatte persille eller andre krydderurter, når den er tørret og granuleret.
Havsalat er den tangtype, som ændrer sig mindst under tørring.
Ved opblødning bliver den næsten som frisk og hele blade kan spises, ligesom almindelig salat
Vingetang:
Vingetang også kaldet "Nordens Wakame" har en helt særlig karakteristisk let salt salmiak smag,
hvilket gør at den skiller den lidt ud fra de andre tangtyper og gør den særdeles smagfuld i madlavning.
Vingetang har en slags sej midterribbe, som let kan fjernes hvis du måtte ønske dette,
men kan også sagtens anvendes med midteribben, som bliver mør efter ganske kort tid.
Er du tangelskere vil du med stor fornøjelse spise denne tangtype tørret som en snack.
Tangen bliver høster i Irland i foråret og tidlig sommer.
Serveringsforslag:
Kan spises som salat efter opblødning
Kan ristes eller friteres til lækre snacks
Kan anvendes som smagsforstærker i alt fra brød til salater
Irishmoss:
Irish Moss tørret tang høstet i Isefjorden, hvor de absolut bedste levevilkår for lige netop denne tangtype findes,
hvilket da også gør at kvaliteten er særlig høj, som tydeligt ses i den måde hvorpå tangen opretholder sin flotte lilla farve.
Tangen håndhøstes hele året rundt, på kun en meters dybde af medarbejdere i waders.
Det er denne tangtype, som der udvindes det veganske stivelsesmiddel carrageenan af (E-407)
som anvendes i alt fra tandpasta til softice.
Irish Moss har et særligt højt indhold af carrageenan, og er derfor en hyppig anvendt ingrediens
i alt lige fra madlavning, til ølbrygning og selv i kosmetik.
Irish Moss kaldes af mange danske kokke for blomkålstang i daglig tale.
En opblødning af denne tangtype før anvendelse anbefales til enhver tid, for at fjerne de ikke ønskede spor,
som kan forekomme i denne tangtype, da den har en meget kompleks form.
Serveringsforslag:
Primært anvendes tangen som stivelsesmiddel men opblødning så bliver tangen næsten som den friske udgave
eller du har mulighed for at lave chips af den tørrede tang.
Savtang:
Dansk Savtang høstes i områder hvor der er rigtig meget strøm, som gør at kvaliteten af tangen er i verdensklasse.
Savtang er en af de mest kendte danske tangtyper og har et rigt indhold af vitaminer og mineraler
samt et kostfiberindhold på mere end 50% i tørret form.
Serveringsforslag:
Savtang er særdeles lækker efter opblødning og kogning, hvor den vil opnå
en nøddeagtig smag, som passer rigtig godt i fx en salat.
Rist tangen på en pande med lidt olie og lav en dip af fx pesto rørt op med syrnet produkt.
De tørret Savtang flager kan fx også anvendes som krydderier i simreretter,
hvor tangen bidrager med en umani smag.
Savtangen kan også spises som chips
Granulater af tangmix:
Kattegat - Savtang, blæretang & sukkertang:
Tangmix Kattegat består af det fineste granulatmix: Savtang, Blæretang og Sukkertang.
Den fineste form for tangkrydderi med med dybde i smagen og særdeles høj på kostfiber.
Kattegat granulat mixet er nøje sammensat, for at sikre dig et let anvendelig granulat
for en god smagsoplevelse i madlavning.
Granulatfordeling: 41% Savtang, 41% Blæretang og 18% Sukkertang.
Kattegat granulatmixet er velegnet i fx gryde- og simreretter, farsretter, bagværk og alle former for fiskeretter.
Du hælder bare den granulerede og mixet tang direkte fra posen,
på den måde er det super let at anvende når du laver mad.
Alle 3 tangtyper høstes vildt eller på havbrug i Kattegat, tæt ved den nordvestlige del af Odsherred.
Isefjord - Søl/dulse, sukkertang og havsalat:
Tangmix Isefjord består af det fineste granulatmix: Søl/Dulse, sukkertang og havtang.
Nogle af de bedste typer af tang som du kan finder i Isefjorden; en fjord som strækker sig fra Holbæk, til Hundested, til Rørvig.
Sukkertangen stammer fra dansk tangs tangbrug i Rørvig hvor de selv dyrker den.
De andre tangtyper stammer fra vild høst.
Granulatfordeling: 40% Søl/Dulse, 40% Sukkertang og 20% Havsalat.
Isefjord granulatmixet er velegnet i fx smoothie, supper, pizza, fiskeretter, rodfrugter, omeletter og tærter.
Rørvig – Søl/Dulse, sukkertang og kombutang:
Tangmix Rørvig består af det fineste granulatmix: Søl/Dulse, Sukkertang og Kombutang.
Farvandet omkring Rørvig er en perle for disse specielt udvalgte tangtyper for dette granulatmix,
hvor ønsket har været at skabe et mix med et højt umami indhold.
Granulatfordeling: 50% Søl/Dulse, 25% Sukkertang og 25% Kombutang.
Granulatmixet er velegnet i fx bagværk, supper, rodfrugter, kylling, kødretter og fiskeretter.
Sukkertangen stammer fra dansk tangs tangbrug i Rørvig hvor de selv dyrker den.
De andre tangtyper stammer fra vild høst.
Vi bruger dit navn og kommentar til at vise offentligt på vores website. Din e-mail er for at sikre, at forfatteren af dette indlæg har mulighed for at komme i kontakt med dig Vi lover at passe på dine data og holde dem sikret.